Azjatyckie smaki w Łodzi, czyli co zjemy na Wielkiej Szamie?

Autor:
Marcin Kluczyński
2019-10-08 16:30
wydarzenie

„Kulinarna podróż dookoła świata” – to motyw przewodni tegorocznego największego zlotu foodtrucków w Łodzi. Organizatorzy festiwalu Wielka Szama w Atlas Arenie chcą zabrać swoich gości w smakową podróż po różnych zakątkach globu, przez kuchnię meksykańską, amerykańską, gruzińską i azjatycką.

Wielka Szama w Atlas Arenie to okazja do skosztowania m.in. potraw kuchni azjatyckiej, a wśród nich gotowanych na parze bułeczek baozi. / fot. źródło: mat. organizatora Wielka Szama w Atlas Arenie to okazja do skosztowania m.in. potraw kuchni azjatyckiej, a wśród nich gotowanych na parze bułeczek baozi. / fot. źródło: mat. organizatora

Ostatnia z wymienionych - kuchnia azjatycka - jest tak naprawdę zbiorem smaków z kilku regionów, na które składają się tradycje japońskie, wietnamskie i chińskie. Odnajdujemy w niej nie tylko bogactwo orientalnych smaków, ale też walory zdrowotne. Azjatów nie dotykają znane nam choroby cywilizacyjne, w tym choćby nadwaga.

Sekrety kuchni azjatyckiej

Sekretem prozdrowotnego wymiaru kuchni azjatyckiej jest unikanie dużych ilości nabiału i tłustego mięsa, w miejsce dużej ilości ryb, owoców morza i warzyw. Kuchnię azjatycką przepełniają intensywne smaki i aromaty, a to za sprawą takich przypraw jak imbir, kardamon, trawa cytrynowa, anyż i chilli. Ich połączenie sprawia, że nasze kubki smakowe doświadczają prawdziwej uczty.

Kuchni azjatyckiej będzie można zasmakować podczas Wielkiej Szamy na Arenie w Łodzi, która odbędzie się 12 i 13 października. Przedstawiamy dania, które zagoszczą na tym wielkim festiwalu jedzenia.

To zjemy na Wielkiej Szamie

Jedną z tradycyjnych przekąsek znanych w kuchni chińskiej są bułeczki baozi, przygotowywane w formie klusek gotowanych na parze w koszyczkach z bambusa, serwowane w dwóch wersjach, mięsnej i wegetariańskiej – z orientalną surówką. Ten przysmak ma swoje korzenie w północnych Chinach, a podczas Wielkiej Szamy zaserwuje je „Pan Baozi”.  

Jednym z podstawowych naczyń kuchni azjatyckiej jest wok, patelnia o charakterystycznej budowie, która pozwala na smażenie potraw metodą stir-fry. Robi się to szybko i w bardzo wysokich temperaturach, podrzucając składniki.   

Kolejnym, zaraz po ryżu, najczęściej spotykanym w Azji składnikiem w kuchni jest makaron, który ma tam wiele rodzajów, m.in.:  ryżowy, udon, czy soba. Azjaci serwują makarony w zestawieniu z aromatycznymi bulionami, zarówno w formie smażonej z warzywami, jak również z mięsem. Będzie można ich zasmakować w food trucku Nood-Lee.

Fani nietypowych smaków będą mieli okazję skosztowania prawdziwej kuchni koreańskiej w food trucku "Babcha Korea". W ich menu znajdują się bulgogi, czyli podawana w kubkach, na ryżu i sałatce, wołowina krojona w cienkie paski, marynowana w sosie sojowym z dodatkami, a następnie grillowana.   

Występy, gry i jedzenie na czas

Wielka Szama na Arenie to nie tylko oferty smakowitych dań z wielu zakątków świata, ale również szereg innych atrakcji. Na gości imprezy czeka występ Pawła Skóry - Mistrza Świata w Streetstyle Football. Najmłodsi będą mogli pobawić się na dmuchańcach z ulubionymi bajkowymi postaciami. Ponadto, na uczestników Festiwalu czeka specjalnie przygotowana na tę okazję gra terenowa i zawody jedzenia na czas.

Ponadto, imprezie będzie towarzyszyła akcja Food Trucki kochają zwierzaki! Na Wielkiej Szamie odbędzie się zbiórka akcesoriów i karm dla podopiecznych Schroniska dla Zwierząt w Łodzi.

Pragnący odbyć kulinarną podróż po kuchniach świata powinni koniecznie dwiedzić największy zlot foodtruckowy w łódzkim regionie, czyli Wielką Szamę na Arenie w Łodzi, już  w najbliższy weekend 12 i 13 października, na parkingu przy Atlas Arenie. Wydarzenie odbędzie się w sobotę, w godz. od 12.00 do 21.00, a w niedzielę od 12.00 do 20.00.

Więcej informacji na stronie wydarzenia: tutaj (Facebook)